perjantai 18. syyskuuta 2015

Holiday in Cambodia

Seuraavan tekstin sisältö saattaa järkyttää herkkähermoista väkeä.

Kerrottakoon alkuun, että olemme edelleen hengissä ja ehjiä, mitättömiä aivovammoja lukuunottamatta.
Siem Reap ja koko Kambodzan uskomattoman raaka historia on jättänyt jälkensä ainakin meikäläiseen, olemme tutustuneet tuohon aihepiiriin tämän viikon aikana hiukan syvemmin. Keskiviikkona käytiin Angkor Watin mielettömillä temppeleillä, tässä kohtaa on huomautettava, että kyllä meidän koko kööri oli paikalla katsomassa aringon-nousua itse Angkorin ylle. Olimme apustaneet meille hostellilta pari tuktuk-kuskia kierrättämään meitä ympäri laajan alueen, se oli kymmenen taalaa well spent, koska olisimme keskenämme eksyneet alta aikayksikön.
Löysimme myös "Tomb Raider temppelin" ja Sen puun, josta kuva alla. Päräyttävä mesta, jossa on aikoinaan asunut lähteistä riippuen noin miljoonan hengen populaatio.
Keskiviikkona ei oikein riittänyt virtaa mihinkään muuhun mainitsemisen arvoiseen toimintaan.
Torstai oli henkisesti erittäin deeppi päivä, aloitettiin turreilu Killing Fields näyttelyllä, joka jo itsessään veti porukan melko hiljaiseksi. Paikalla oli uhrien pääkalloja, luita, valokuvia, sekä huone, jossa oli maalattuna erään paikallisen munkin sotakokemukset tauluina. Ihmisten julmuus on jotain täysin käsittämätöntä.
Teimme pienen lahjoituksen Buddhalle ja poltimme suitsukkeet uhrien muistolle.
Matka jatkui jälleen tuktukeilla, seuraava pysähdys oli sotamuseo, joka toimii lahjoituksilla, tarkoittaen sitä että saimme itse määritellä lippumme hinnan. 
Oppaamme sai meidän päättömän rääväsuisen porukkamme hyvinkin hiljaiseksi ja ennen kaikkea kiitolliseksi kertomalla oman kokemuksensa sodasta. Hän oli perheineen koittanut poistua maasta ollessaan 12-vuotias lapsi, mutta koska Thaimaa ei ollut suopea sotakarkureille, olivat he joutuneet pommitusten kohteeksi. Tässä mylläkässä oli hän tullut astuneeksi maamiinaan ja menettäneeksi kätensä, sekä perheensä. Opas, kuten muutkin ikäisensä oli värvätty lapsisotilaaksi. Nämä lapset aivopestiin täydellisesti, heidän tehtäviinsä kuului muunmuasaa omien vanhempiensa ampuminen.
Oppaamme on tällä hetkellä 41-vuotias. Siitä vähän perspektiiviä.
Kambodzan väestä on vuoden 2014 tilaston mukaan yli 65-vuotiaita neljä prosenttia väestöstä, 55-64 vuotiaita 5.1%. Kelaa sitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti